Jednoro¿ec
Mamy o tym oddzielny temat ^^. Czy to sezon na Hermione? <patrzy po avach>
Little Devil
h³e h³e <z³owieszczy ¶miech> jako¶ tak wysz³o ale Saiyuki te¿ mam ju¿ gotowe na avatarki
Jednoro¿ec
to ja wole z Saiyuki...
teraz co¶ o sztukach walki japoñskich
-Sumo- raczej sport zawodowy ni¿ sztuka walki, wywodzi siê z religijnych <shintoistycznych> rytua³ów. Jest w nim wiele elementów typu uk³ony, sypanie soli, wylewanie sake itp..
Sztuki walki opracowali samurajowie jako techniki prowadzenia wojny, z czasem przekszta³ci³y siê w surowe dyscypliny s³u¿±cej doskonaleniu duchowemu
Kendo- droga miecza- wywodzi siê do samurajskiej szermierki. Obecnie do walk u¿ywa siê bambusowych mieczy, punkty s± za uderzenie w g³owe, tors, przedramie, gard³o.
Kyudo- droga ³uku- ma zwi±zek z buddyzmem zen. Oprócz trafienia w cel liczy siê opanowanie cia³± i koncentracja umys³u
.
Aikido- droga harmonijnego ducha- wykorzystanie si³y i szybko¶ci przeciwnika przeciw niemu. Wa¿na jest zwinno¶æ fizyczna i koncentracja umysu.
Karate- pusta rêka- rodzaj samoobrony, rodzaj treningu zarówno fizycznego jak i duchowego. Ostatnio do¶æ popularny sport polegaj±cy na zadawaniu silnych, kontrolowanych kopniêæ, ciosów, uderzeñ i blokad.
Judo- wywodzi siê z jujitsu. sposób samoobrony, stosuje siê technikê chwytów i rzutów.
Little Devil
jak by³am ma³a zawsze chcia³am siê nauczyæ Karate <:deramer:> a jak poczyta³am o Ranma 1/2 to marzy³am o Aikido <:mega dreamer:>
ja tez ale kolega na to chodzi³ i z³ama³ sobie obojczyk i moi rodzice sie wystrzaszyli i nie chcieli mnie pu¶cic
Jednoro¿ec
ja po obejrzeniu Ostatniego Samuraja i Samurai Deeper Kyo chce Kyudo i KENDO!!