Jednorożec
Mamy o tym oddzielny temat ^^. Czy to sezon na Hermione? <patrzy po avach>
Little Devil
hłe hłe <złowieszczy śmiech> jakoś tak wyszło ale Saiyuki też mam już gotowe na avatarki
Jednorożec
to ja wole z Saiyuki...
teraz coś o sztukach walki japońskich
-Sumo- raczej sport zawodowy niż sztuka walki, wywodzi się z religijnych <shintoistycznych> rytuałów. Jest w nim wiele elementów typu ukłony, sypanie soli, wylewanie sake itp..
Sztuki walki opracowali samurajowie jako techniki prowadzenia wojny, z czasem przekształciły się w surowe dyscypliny służącej doskonaleniu duchowemu
Kendo- droga miecza- wywodzi się do samurajskiej szermierki. Obecnie do walk używa się bambusowych mieczy, punkty są za uderzenie w głowe, tors, przedramie, gardło.
Kyudo- droga łuku- ma związek z buddyzmem zen. Oprócz trafienia w cel liczy się opanowanie ciałą i koncentracja umysłu
.
Aikido- droga harmonijnego ducha- wykorzystanie siły i szybkości przeciwnika przeciw niemu. Ważna jest zwinność fizyczna i koncentracja umysu.
Karate- pusta ręka- rodzaj samoobrony, rodzaj treningu zarówno fizycznego jak i duchowego. Ostatnio dość popularny sport polegający na zadawaniu silnych, kontrolowanych kopnięć, ciosów, uderzeń i blokad.
Judo- wywodzi się z jujitsu. sposób samoobrony, stosuje się technikę chwytów i rzutów.
Little Devil
jak byłam mała zawsze chciałam się nauczyć Karate <:deramer:> a jak poczytałam o Ranma 1/2 to marzyłam o Aikido <:mega dreamer:>
Jednorożec
ja po obejrzeniu Ostatniego Samuraja i Samurai Deeper Kyo chce Kyudo i KENDO!!