Zwyciêzca Turnieju Trójmagicznego
poprostu zal im cos sciska ze zrobila kawal dobrej roboty (Rowling).
ZA POZWOLENIEM w ba¶niach Barci Grimm czy innych, o których mówi tutaj ta pani TE¯ jest magia, jest przemoc (no bo czym jest, proszê pañstwa, wysy³anie my¶liwego ¿eby WYRWA£ SERCE pasierbicy, proszê ja Was?)... ale to na HARRY'EGO POTTERA siê wszyscy uwziêli, a nie na Ba¶nie Braci Grimm na przyk³ad. i gdzie tutaj jest sens? na ksi±¿ki Rowling nie powinno siê patrzeæ przez pryzmat ¶wiata, jaki one pokazuj±, chocia¿ jest to ¶wiat piêkny i ciekawy; poprzez takie a nie inne ukazanie rzeczywisto¶ci w ksi±¿kach czytelnik jest nimi zaciekawiony, a przez to z chêci± czyta o problemach, jakie drêcz± m³odych ludzi, uczy siê jak je rozwi±zywaæ, uczy siê co dobre, a co z³e... wydaje mi siê, ¿e m³ody cz³owiek chêtniej przeczyta Harry'ego Pottera ni¿ wys³ucha wyk³adu sztywnej pani doktor mówi±cej o nietolerancji czy przemocy w szkole... bo ksi±¿ki Rowling takie w³a¶nie problemy poruszaj±: mówi± o problemie nietolerancji, o krzywdzeniu s³abszych od nas... i ucz±, ¿e trzeba akceptowaæ to, co inne, pomagaæ gdy widzimy, ¿e komu¶ dzieje siê krzywda... a Watykan, poprzez krytykê tak warto¶ciowej i wa¿nej dla m³odych ksi±¿ki, tylko odsuwa potencjalnych wierz±cych od siebie, udowadniaj±c ¿e Ko¶ció³ rzeczywi¶cie jest tak skostnia³y i zamkniêty na nowe rozwi±zania, jak my¶leli.
nasi rodzice wychowali siê na ba¶niach, my wychowujemy siê na Harrym Potterze. i to, i to wspomina magiê, przekazuje wa¿ne dla cz³owieka warto¶ci. i to, i to zawiera nawi±zania do ¶wiata niezwyk³ego, a przez to ciekawszego; wydaje nam siê, ¿e problemy o których czytamy s± inne, bo nale¿± do "tamtego" ¶wiata; a tak naprawdê problemy s± te same; ksi±¿ki Rowling uwa¿am za uniwersalne, przekazuj±ce nam co¶ wa¿nego, dziêki nim oderwa³am siê od telewizora i prze³ama³am swoj± niechêæ do s³owa pisanego, podobnie jak miliony innych. dziêki Rowling nauczyli¶my siê u¿ywaæ swojej wyobra¼ni.
ale o tym pani, która mówi³a dla Radia Maryja nie raczy³a ju¿ wspomnieæ. w³a¶nie przez takie jak jej nastawienie Ko¶ció³ uwa¿any jest za nieaktualn± i skostnia³±, zamkniêt± na innowacje instytucj±.
dobra, wyrazi³am (bardzo rozwlekle zreszt±) swoje zdanie.
pewnie i tak nikt tego nie przeczyta, bo du¿o
Jak bêde mia³a dzieci to na pewno bêd± zna³y Harrego. Doktorek ma racjê. O innych ksiazkach o magi w ogóle nie wspomn±. I ba¶nie s± bardziej dla dzieci przeznaczone wiec tam ju¿ szerzy siê brutalna przemoc. I czêsto moze jak zauwa¿yli¶cie porównuje to do Sagi o Ludziach Lodu w której od magii to a¿ kipi (2 cze¶æ po dotyku czarownicy ¿o³nierze dostaj± wysypki i umieraj±) a do tego ko¶ció³ nie s³ysza³am by siê czepia³, gdzie tam na 47 tomów magia wystêpuje w ka¿dym dos³ownie ka¿dym (np jest sprowadzenie duchów by przegonili jednego faceta z domu)
te¿ czyta³am Sagê, i nie s³ysza³am by ktokolwiek siê czepia³... a tam nawet Bóg jest pokazany z nie najlepszej strony, w³a¶nie jako ten niesprawiedliwy.. ale mo¿e chodzi o to, ¿e Saga.. (w za³o¿eniu przynajmniej) skierowana jest do starszych czytelników, którzy (zdaniem ogó³u) maj± ju¿ wyrobiony pewien pogl±d na ¶wiat i taka literatura nie bêdzie na nich mia³a wp³ywu...
moje dzieci tak¿e bêd± zna³y Harry'ego. mo¿e nie rzucê im Insygniów ¦mierci w wieku sze¶ciu lat, ale bez wzglêdu na zdanie ko¶cio³a bêdê swoich potomków zaznajamiaæ z moimi ulubionymi ksi±¿kami, a nie pozwalaæ siedzieæ przed telewizorem lub buszowaæ w Internecie ca³ymi dniami... bêdê siê o to wyk³ócaæ, je¶li bêdzie trzeba
EDIT: Aga, ¿arty jakie Szary Ludek robi³ sobie ze Snivela zwala³y mnie z nóg momentami
Ostatnio edytowany przez Doktorek (2011-05-07 14:41:51)
Jaki skandal no!! Jak kto¶ nie lubi czytaæ Harrego to niech nie czyta!! Bo¿e jak mnie to wkurzy³o!! Nawet wolê nie pisac dalej bo zaraz bêdê klê³a jak najêta...
Ja ju¿ siê w tym temacie nieco wypowiedzia³am, (je¶li mo¿na to by³o nazwaæ wypowiedzi±) ale ci ludzie chyba nawet nie byli normalni. Mo¿e pijani? Nie mam pojêcia. Gdyby kto¶ wpad³ do mojego domu i ukrad³ ksi±¿kê, na któr± tyle czeka³am, to..no zadzwoni³abym po policjê, zdzieli³a z glana, pobi³a wa³kiem, cokolwiek Byleby odzyskaæ moja ukochan± lekturê. Poprê równie¿ Doktorka, która ca³kiem s³usznie poruszy³a temat ba¶ni. Nieraz s± po prostu przera¿aj±ce, a maj± byæ bajkami dla dzieci.. No, ale oczywi¶cie Harry to z³o, bo ma ró¿d¿kê, tak?
Doktorek napisał:
EDIT: Aga, ¿arty jakie Szary Ludek robi³ sobie ze Snivela zwala³y mnie z nóg momentami
Mnie ten moment totalnie rozwali³
Co im przeszkadza w Harrym? TO ¿e jest magia? Bo¿e w ba¶niach tez jest! Przecie¿ Harry nie ma nic wspólnego z ko¶cio³em!
Pozornie! Rowling specjalnie ukry³a wszêdzie drugie dno. Szczwana bestia, ale na szczê¶cie ko¶ció³ j± znalaz³. Ka¿dy szanuj±cy siê pisarz to robi. Oczywi¶cie wedle ich mniemania.
Do czarnego pana.
Wiem, ¿e zanim to odczytasz, bêdê ju¿ dawno martwy, ale chcê, by¶ wiedzia³, ¿e to ja odkry³em twoj± tajemnicê.
To ja wykrad³em twojego prawdziwego horkruksa i postanowi³em go zniszczyæ.
Zmierzê siê ze ¶mierci± w nadziei, ¿e kiedy trafisz na godnego siebie przeciwnika, bêdziesz znów ¶miertelny.
R.A.B.
Nie no, to jest po prostu ra¿±ca nietolerancja ze strony ko¶cio³a! Po prostu mnie ZAMUROWA£O. I oni ¶mi± jeszcze NAM dawaæ wyk³ady o tolerancji?! Po prostu brak mi s³ów...
Fakt faktem odwraca to uwagê od jakich¶ tam prawd religijnych, a zgodnie z "tolerancj±" niektórych zagorza³ych chrze¶cijan, trzeba to têpiæ. Tez bym tak robi³
Do czarnego pana.
Wiem, ¿e zanim to odczytasz, bêdê ju¿ dawno martwy, ale chcê, by¶ wiedzia³, ¿e to ja odkry³em twoj± tajemnicê.
To ja wykrad³em twojego prawdziwego horkruksa i postanowi³em go zniszczyæ.
Zmierzê siê ze ¶mierci± w nadziei, ¿e kiedy trafisz na godnego siebie przeciwnika, bêdziesz znów ¶miertelny.
R.A.B.
Po prostu ¿al mi takich ludzi wrrr!
Powinni za takie co¶ wysy³aæ do Azkabunu !!!!!! Wrrrrrr... !!!
Zgadzam siê z Tob±, Lewander DO AZKABANU ICH!!! ;]
http://gadzetomania.pl/2010/11/17/najwi … okoj-wideo
Ciekawe co by zrobili z tym...Po prostu nie znoszê,jak kto¶,kto nie przeczyta³,ani jednej ksi±¿ki,rozdzia³u i zdania wypowiada siê o sprawach o których nie ma pojêcia.Przecie¿ Rowling nie zrobi³a z dzieci ma³ych potworów,które odprawia³y by czarne msze!Dzieci doskonale wiedz±,¿e to jest fikcja!Tylko ci doro¶li!¯enada!A propos.Lektura:Dziady,kojarzycie?Jest wywo³ywanie duchów:czyli sesje spirytystyczne.I to podobno te¿ wymys³ szatana.I gdzie tu logika? Zreszt± oryginalne wersje bajek braci Grimm,s± takie ¿e od s³uchania ich,katolom by uszy zwiêd³y...Mnie HP nauczy³o wiêcej ni¿ Ko¶ció³,np.Dumbledore nauczy³ mnie,¿e ka¿dy zas³uguje na drug± szansê.A Was moi drodzy?
Kim jestem?Jestem córk± Lily i Jamesa Potterów, a tak¿e...siostr± bli¿niaczk± Harry'ego. Nie chcecie wierzyæ? Radzê jednak to zrobiæ i przyzwyczaiæ siê do tej my¶li. Zosta³am odzielona od mojego brata, po ¶mierci rodziców. Musia³am nauczyæ siê kontrolowaæ moj± moc, by nikomu nie zrobiæ krzywdy. Ale na Pok±tnej McGonagall przedstawi³a mnie mojemu bratu...(jak to brzmi,nie?"Pozna³am mojego brata..."). I razem powrócili¶my do Dursleyów,jako brat i siostra...