Ogłoszenie

#1 2006-12-04 16:33:57

Harry Potter

http://www.harrypotter.pun.pl/_fora/harrypotter/gallery/52_1310141357.png

9672779
SkÄ…d: Nora
Punktów :   

Dwie strony Harry'ego Pottera

Dwie strony Harry'ego Pottera     

POZYTYWNA:
Harry Potter - syn wspania³ych rodziców, pomimo bycia niechcianym przyb³êd± zachowuje wra¿liwo¶æ i wyobra¼niê. Dziêki pogodzie ducha zyskuje przyjació³ a los stawia go do walki z wielkim z³em. Walkê tê nieraz wygrywa korzystaj±cz pomocy przyjció³.

NEGATYWNA:
Jego rodzice zostali zamordowani. Harry ¿yje wiêc w ¶wiece doros³ych okre¶lanych jako ³amagi. Gdy odkrywa ¿e ma wielk± moc zaczyna u¿ywaæ bia³ej magii. Uczy siê relatywizmu i ostatecznie przekonuje siê, ¿e ¶wiat ludzi przeciêtnych jest obrzydliwy. Najgorzej taktowane s± osoby uprzedzone do okultystycznych obyczajów. Rolê idoli spe³niaj± natomiast prawdziwe postacie takie jak Nicolas Flamel - XIV alhemik i okultysta. Harry religiê traktuje jako zwyczaj gwiazdkowo-wakacyjny za prawdziwe prze¿ycia uznaj±c rytua³y i magiczne inicjacje. Nauka polega na zg³êbianiu okropieñstw, tortur (np. paj±ka - IV tom). Sukcesy odnoszone s± nie zawsze czysto moralnymi ¶rodkami. Jêzyk bohaterów naznaczony jest czêsto z³o¶ci±, nienawi¶ci±, zazdro¶ci±; i pragnieniem zemsty. Zdobyte umiejêtno¶ci wykorzystuj± do zamieniania ludzi w zwierzêta, rzucania uroków, zadawania ¶mierci.

Czarodziej czy Czarownik?
W jêzyku polskim s³owa te s± zbli¿one lecz w jêzyku orygina³u (angielski) ich dzia³anie to "wizardry" i "witchkraft" Witchkraft - to powa¿na magia - (wiedza ludzi m±drych) jest domen± WICCA - wystêpuj±cego obecnie kultu czcz±cego boginiê p³odno¶æ i "rogatego boga". Wizardry kojarzy siê raczej z ba¶ni± i iluzjonerstwem. S³owa "czarnoksiê¿nik" i "czarownik" maj± wiêc bardzo negatywne zabarwienia. Stanowi to przeciwieñstwo do ba¶niowego "Czarodzieja" Czary uprawiane przez HP w szkole magii s± niew³a¶ciwymi technikami stosowanymi obecnie w kultach WICCA i przez wspó³czesnych okultystycznych czarowników. S³owo "witchkraft" jest u¿yte w nazwie szko³y w Hogwarcie

Mroczny Harry
Autorka J.K.Rowling, tak opisuje dalsze tomy Harrego Pottera: "Niczego nie chcê teraz zdradzaæ, lecz mogê powiedzieæ, ¿e ksi±¿ki bêd± stawa³y siê coraz mroczniejsze..."

Postaæ nierealna
Harry Potter gdy przybywa do Howartu jest dzieckiem 11-letnim. Jednak stan rozwiniêcia jego osobowo¶ci wskazuje na 14-latka, a czasem nawet na starszego ch³opca.

Pranie mózgu
Szwajcarski teolog ks. Niklaus Pfluger stwierdzi³, ¿e nie ma najmniejszej w±tpliwo¶ci, ¿e mamy tutaj do czynienia z prawdziwym "praniem mózgu" narzêdziem indoktrynacji ideologii New Age`u.

Strona 666
Na tej stronie w IV tomie przygód Harrego znajduje siê opisane przeklñstwo rzucaj±ce ¶mieræ. W kulminacyjnym punkcie ksi±¿k znajduje siê satanistyczny rytua³, w którym zostaje zamordowane dziecko, zostaje z³o¿ona krwawa ofiara, jest dokonywana profanacja zmar³ych i cmentarzy, s± miotane blu¼nierstwa.

Mugol - s³owo obra¼liwe
Pomimo zarzekania siê polskich wydawców o neutralnym znaczeniu s³owa mugol - prawnicy pani Rowling wygrali proces o plagiat wykazuj±c ¿e u¿y³a ona s³owo z mowy slangowej oznaczaj±ce "tuman, frajer, prostak"

Co z tradycj±?
Nale¿ pamiêtaæ, ¿e istnieje ca³y ¶wiat tradycji w którym latanie na miot³ach i rzucanie uroków jest przymiotem z³ychczarownic. Dziecko poznaj±c wpierw Harrego Pottera mo¿e nie bêdziechcia³o nikogo truæ czy zabiæ ale s³ysz±c typow± ba¶¶ nie bêdzie potrafi³o dobrze rozeznaæ i ustosunkowaæ siê do postaci.

¼ród³o: www.deptajem.pl

"(...) Harry siedzia³, wpatruj±c siê w Snape'a i wyobra¿aj±c sobie najgorsze rzeczy jakie mog³yby mu siê wydarzyæ. Gdyby tylko wiedzia³, jak rzuciæ zaklêcie Cruciatus... Roz³o¿y³by go na pod³odze i patrzy³, jak miota siê i dygoce (...)"

http://img113.imageshack.us/img113/9196/harryer8.gif

#2 2006-12-04 16:36:45

Aga

http://www.harrypotter.pun.pl/_fora/harrypotter/gallery/52_1310141357.png

9858704
SkÄ…d: Gryfino
Punktów :   

Re: Dwie strony Harry'ego Pottera

Co to ludzie nie wymy¶l± ehh

"Co ma byæ to bêdzie, a jak ju¿ bêdzie to trzeba siê z tym zmierzyæ"

#3 2006-12-04 16:54:42

Luna_*****

Uczeñ Slytherinu

2027852
Punktów :   

i znowu 666....ludzie ja ju¿ nie chce tego komentowaæ!!!

Jestem niewolnikiem muzyki!!!!!
I wiecznym wiê¼niem Azkabanu...

#4 2007-04-10 07:10:13

Hermione Granger

Szukaj±cy

2736419
Call me!
Punktów :   

Z t± afer± wokó³ strony 666 to czysty przypadek!!! Z tego, co wiem, to w wydaniu angielskim ten opis znajduje siê na innej stronie...

A poza tym: heh... Czego to ludzie nie wymy¶l±, ¿eby tylko zorganizowaæ nagonkê na Harry'ego...

"Find yourself in someone so different from you and make a unision with this part of you in him..."

#5 2011-04-26 21:55:50

James Potter

Zwyciêzca Turnieju Trójmagicznego

SkÄ…d: Gryfino/Szczecin
Punktów :   
Dom: Gryffindor

Strona 666 ? buahahaa czysty przypadek. zmiana czcionki na wieksza u wydawcy a bylo by na 667.po co ten szum

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/VA4G2cLaEyESPXQGMmfq1w--~A/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9NTAwO2g9MjIy/https://66.media.tumblr.com/246f2d4e802dc53cb978d11ff7a9c1b4/tumblr_oepe870vPj1v7vro0o1_500.gif

#6 2012-08-31 15:06:53

Annie Lily Potter

http://www.harrypotter.pun.pl/_fora/harrypotter/gallery/52_1313999513.png

44485681
SkÄ…d: Dolina Godryka

Gdybym napisa³a ksi±¿kê i przytoczy³a w niej  fragment z Biblii na stronie 666 te¿ by siê do mnie przyczepili ¿e jestem z³em,stworzy³am ¶wiat okrucieñstwa?Bo na to wygl±da
*no comment*   

Kim jestem?Jestem córk± Lily i Jamesa Potterów, a tak¿e...siostr± bli¿niaczk± Harry'ego. Nie chcecie wierzyæ? Radzê jednak to zrobiæ i przyzwyczaiæ siê do tej my¶li. Zosta³am odzielona od mojego brata, po ¶mierci rodziców. Musia³am nauczyæ siê kontrolowaæ moj± moc, by nikomu nie zrobiæ krzywdy. Ale na Pok±tnej McGonagall przedstawi³a mnie mojemu bratu...(jak to brzmi,nie?"Pozna³am mojego brata..."). I razem powrócili¶my do Dursleyów,jako brat i siostra...

#7 2012-12-11 07:44:32

immortal

http://www.harrypotter.pun.pl/_fora/harrypotter/gallery/52_1310140283.png

SkÄ…d: Hogwart
Punktów :   

ale nadal wkurza mnie to ciagle nawiazywanie do religgii,a konkretnie do chrzescijanstwa!
mowia ciagle o okrucienstwie swieie magicznym wiec okultystycznym a czymze jest nasza religia?

-okrutna-przypomnijmy sobie slynne krucjaty w celu nawracanianiewiernych,przymuszanie sila do wiary,tortury,a jka nie to smierc!

-cuda jakie uczynil jezus to znaki,cuda-no ladniej brzmi

-znakiem chrzescijanstwa jest krzyz!narzedie strasznych tortur!
dziecko poznajac dzieje chrystusa,moze dostac wstrzasu jasliby mu przeczytac jak naprawe wygladala droga krzyzowa i ukrzyzowanie!

tylko tosie zwiem ianem religii,a ksiazka to tylko ksiazka,fikcja zktrej zawsze mozna wyciagnac cos dobrego!i nadal powtarzam ze nic nie jest czarnobiale sa odcienie szarosci!
ponadto w tych ksiazkach umieszczone jest samo zycie ale w otoczce magii,fantastyki i tylko od rodzicow zalezy na jakie tory pokierujemy myslenie naszych dzieciakow po przeczuytaniu tej ksiazki!

Pottermore - dom:Gryffindor, ró¿d¿ka: g³óg, w³os jednoro¿ca,14.5 cala, wzglêdnie giêtka.

I don't go looking for trouble. Trouble usually finds me.

#8 2012-12-12 13:54:42

WorkingClassHero

http://www.harrypotter.pun.pl/_fora/harrypotter/gallery/52_1313999753.png

44346588
SkÄ…d: City of the Damned
Punktów :   
Dom: Adrienne Stradlin

Ah, tak to jest, ¿e o Harrym wypowiadaj± siê najwiêcej osoby, które czyta³y tylko streszczenia na Wikipedii

May the odds be ever in your favor.
I love myself better than you.

#9 2012-12-12 17:57:17

immortal

Punktów :   

nie no ja nie zaprzeczam ze tam niektore sceny moga wstrzasnac ale kurcze wszystko da sie jakos dzieciakom wytlumaczyc.
moja  cora swego czasu wstrzasnela scena szlabanu u umbridge jak ogladala film,w ksiazce ten watek jest bardziej rozbudowany i drastyczny wiec pewnie jeszcze sie troche zszokuje jak dojdziemy do tej czesci!
jest wiele dosc drastycznych scen ale czy to modej namiesza w glowie?nie sadze!raczej pozwoli poznac rozne aspekty zycia bo zawsze istnieje jakies zlo w roznej formie.nie pochwalam utrzymywanie dzieciakow w blogiej nieswiadomosci i iddyllicznej cukierkowosci dziecinstwa!uwazam ze potrafie ja poprowadzic na tyle dobrze ze ta ksiazka jej jakos nie skrzywi wbrew temu co mowia inni.

Pottermore - dom:Gryffindor, ró¿d¿ka: g³óg, w³os jednoro¿ca,14.5 cala, wzglêdnie giêtka.

#10 2012-12-12 19:57:40

WorkingClassHero

http://www.harrypotter.pun.pl/_fora/harrypotter/gallery/52_1313999753.png

44346588
SkÄ…d: City of the Damned
Punktów :   
Dom: Adrienne Stradlin

Jak chc± oczerniaæ HP niech siê zapytaj± samych dzieci co one o tym my¶l±. Poza tym chyba niektórzy zapominaj±, ¿e czê¶ci HP by³y wydawane w ok. rocznych przerwach, wiêc je¿eli pierwsze wydanie KF zacz±³ czytaæ jaki¶ 12 letni ch³opak, to podczas wydania KT mia³ lat 13, WA 14 itd. wiêc fabu³a ro¶nie razem z czytelnikami.

May the odds be ever in your favor.
I love myself better than you.

#11 2012-12-12 20:36:35

immortal

Punktów :   

no wlasnie ale z moja cora jest inaczej ona ma 3,5 roku i w miesiac zaliczyla KF,juz dzis zaczelysmy KT wiec jakies poltora miesiaca do 2 miesiecy nam zajmie wiec zalozmy ze przy niesprzyjajacych wiatrach na 4 urodziny w marcu skonczymy KT to WA zajmie nam np znow jakies 2-3 miechy kolo wakacji zacznie CO zalozmy ze kolo 6roku zycia skonczy na IS jesli nadal bedzie tematem zainteresowana!
coz dosc mlody wiek jak na ksiazke ktora w sumie faktycznie pasi do nastolatka!

2006-2018 Copyright by www.harrypotter.pun.pl
Wszelkie prawa zastrze¿one
Kopiowanie jakichkolwiek materia³ów ZABRONIONE !

stat4u

Lubisz korzystaæ z Forum? Uwa¿asz spêdzone tutaj chwile za wyj±tkowo interesuj±ce?

Polub nasz± stronê i daj znaæ o niej innym!

Stopka forum

RSS