Naj¶wie¿sze informacje prosto od Imm
Zamek Czocha jest dobrze znany wielu fanom Harry'ego Pottera- z reszt± pisa³am tu o nim swego czasu, Remus równie¿ o nim wspomina³. To tam w listopadzie odby³ siê zlot mi³o¶ników m³odego czarodzieja. Fani postanowili kupiæ twierdzê na w³asno¶æ, aby mog³a zast±piæ im Hogwart. Brytyjskie media donosz±, ¿e ruszy³a ju¿ zbiórka na zakup polskiej fortecy. W ci±gu jednego dnia uzbierano 18 tysiêcy dolarów.
Brytyjskie media poinformowa³y, ¿e Szko³a Magii i Czarodziejstwa Hogwart szuka dla siebie sta³ej siedziby w Polsce. Z kolei The Telegraph informuje o uruchomionej przez fanów 28 lutego zbiórce w internecie. Planuj± oni zebraæ przynajmniej 50 tys. dolarów na pokrycie kosztów listopadowego zjazdu na Zamku Czocha, a je¶li uda im siê uzyskaæ 175 tys. dolarów, to zorganizuj± tam trzy kolejne zjazdy. Natomiast zebranie miliona dolarów ma im pozwoliæ kupiæ zamek na w³asno¶æ.
A oto ostatnie informacje na ten temat:
- Nasz zamek nie jest na sprzeda¿ - zapewnia Jaros³aw Kuczyñski z Zamku Czocha, niwecz±c tym samym plany fanów, którzy chcieli ten zamek kupiæ.
Fani nie zrazili siê jednak ani do swojego planu, ani do Polski. Tym razem zwrócili siê w kierunku najm³odszego zamku w Europie - zamku w £apalicach na Pomorzu. Niestety i tym razem mo¿e skoñczyæ siê tylko na planach, poniewa¿ zamek oficjalnie... nie istnieje. Budowa obiektu rozpoczê³a siê pod koniec lat 80. XX wieku i nigdy nie zosta³a dokoñczona. Na pomys³ stworzenia dzie³a ¿ycia wpad³ gdañski biznesmen. Jednak w roku 2013 powiatowy inspektor nadzoru budowlanego w Kartuzach zdecydowa³ o zaniechaniu dalszych robót na zamku. Wcze¶niej zapada³y te¿ decyzje, pó¼niej uchylane, o nakazie rozbiórki obiektu.
A tu fotka zamku na Pomorzu:
http://r-scale-c4.dcs.redcdn.pl/scale/o … 0&dsth=546
¿ród³o: TVN 24
Co o tym my¶licie????Dlaczego u licha w Polsce nic nie da siê zrobiæ jak nale¿y. Wszêdzie utrudnienia nawet jak ju¿ naprawdê jest du¿o entuzjastów, znalaz³y by siê pieni±dze to u nas nic nie da siê osi±gn±æ!
Czyta³em o tym w metrze, na wy¶wietlaczach informacyjnych. Jednak o tym, ¿e siê nie zgodzi³ to nie pisali ju¿. Ale có¿ siê irytowaæ, to jego zamek. Gdybym, ja mia³ zamek... Byæ tak bogaty jak ów gdañski biznesmen, nic tylko zamki sobie budowaæ Mam nadziejê, ¿e co¶ siê znajdzie, wówczas za parê lat pewne wakacje pewnego 20-paroletniego mnie bêd± ciekawsze ni¿ dotychczas ^^
Do czarnego pana.
Wiem, ¿e zanim to odczytasz, bêdê ju¿ dawno martwy, ale chcê, by¶ wiedzia³, ¿e to ja odkry³em twoj± tajemnicê.
To ja wykrad³em twojego prawdziwego horkruksa i postanowi³em go zniszczyæ.
Zmierzê siê ze ¶mierci± w nadziei, ¿e kiedy trafisz na godnego siebie przeciwnika, bêdziesz znów ¶miertelny.
R.A.B.
Moze moja cora zachowa potterowa pasje i na ktores ferie pojedzie do zamku czocha na potterowe kolonie. Ale przydalby sie taki fajny zamek tylko na tzw polski hogwart zeby zrobic naprawde wypaziona baze wypadowa polskich fanow w kazdym wieku bo ja jestem juz w takim wieku jak teraz bylby harry ;-) wiec i dla takich juz w srednim wieku by tez sie cos nadalo i dla takich nawiedzonych stworow jak moja mloda.
Zwyciêzca Turnieju Trójmagicznego
ja bym tam sprzeda³ zamek za udzia³y.
nawet nie wyobra¿acie sobie jakie pieni±dze by przynios³y wycieczki czy nawet kolonie..
Jak na razie ma hajs z tego, ¿e pozwala fanom tam przyje¿d¿aæ. Bo z tego co dodatkowo czyta³em, to Zamek Czocha nadal bêdzie miejscem zjazdów fanów... tylko Wojskowa Agencja Mieszkaniowa, która tym miejscem zarz±dza, zamku nie sprzeda. ;p
Do czarnego pana.
Wiem, ¿e zanim to odczytasz, bêdê ju¿ dawno martwy, ale chcê, by¶ wiedzia³, ¿e to ja odkry³em twoj± tajemnicê.
To ja wykrad³em twojego prawdziwego horkruksa i postanowi³em go zniszczyæ.
Zmierzê siê ze ¶mierci± w nadziei, ¿e kiedy trafisz na godnego siebie przeciwnika, bêdziesz znów ¶miertelny.
R.A.B.
Jednoro¿ec
To nie do koñca zjazd fanów, tylko larp. Larpy fajna sprawa.
immortal, ja polecam do Zamku Gniew córê wys³aæ, a nie do Czochy. W Gniewie jest lepiej, by³am, wiem B)