Ogłoszenie

• Index
  •  » Filmy
  •  » Helena Bonham Carter (Bellatrix) - wywiad

#1 2006-10-27 10:12:18

Harry Potter

http://www.harrypotter.pun.pl/_fora/harrypotter/gallery/52_1310141357.png

9672779
SkÄ…d: Nora
Punktów :   

Helena Bonham Carter (Bellatrix) - wywiad

Helena Bonham Carter - wywiad

“Nie jestem Sienn± .... Jestem antychrystem mody”
Siobhan Synnot (t³umaczenie LuckyMe, www.deptajem.pl)

Trudno uwierzyæ, ¿e Helena Bonham Carter skoñczy³a na pocz±tku tego roku 40 lat. Wydaje siê ona jednak zdeterminowana, aby przeorganizowaæ pewne przez ci±g zadziwiaj±co nowoczesnych ról, zarówno na ekranie jak i poza nim.
W ci±gu minionej dekady, królowa ról kostiumowych wyprowadzi³a siê ona z domu rodziców (gdzie mieszka³a do 30 roku ¿ycia), zaczê³a przyjmowaæ bardziej nowoczesne role, zamieszka³a z re¿yserem filmowym Timem Burtonem oraz za³o¿y³a rodzinê – jej syn Billy Ray w tym miesi±cu skoñczy³ 3 latka.

Wysy³a równie¿ prowokuj±ce znaki, do tych wszystkich, którzy kpi± i szydz± z jej kapry¶nego wyczucia stylu, projektuj±c w³asn± liniê d¿insów.

Helena zyska³a przydomek „Angielska ró¿a”, gdy¿ gra³a wiele w romansach i filmach kostiumowych :” Hamlet”, „Lady Jane”, „Howard’s End”, „Pokój z widokiem” itd.

Jednak ona potrafi byæ te¿ szczera, otwarta, zabawna i bezpo¶rednia – umiejêtno¶ci, które wykorzysta³a w bardziej nowoczesnych rolach, m.in. „Fight Club”.

W jej nowym filmie „66”, Helena porzuca swój stary styl, gdy¿ gra ¿ydowsk± matkê z pó³nocnego Londynu.

“Moja mama by³a bardzo zadowolona, ¿e gram w tym filmie” ¶mieje siê “Jestem w czê¶ci Francusk±, Hiszpank± i w czê¶ci ¯ydówk± – jednak zawsze jestem spostrzegana jako typowa Brytyjka. Wreszcie mam okazjê nawi±zaæ kontakt z moimi ¿ydowskimi korzeniami”.

To równie¿ pierwszy raz, gdy Helena gra matkê odk±d sama ni± zosta³a w prawdziwym ¿yciu.

Powiedzia³a “Macierzyñstwo ca³kowicie ciê zmienia. Pewna czê¶æ serca, której istnienia nie podejrzewa³a¶, nagle o¿ywa”.

“Odk±d urodzi³ siê Billy, sta³am siê bardziej wybredna przy wybieraniu ról. Musisz zdecydowaæ, czy chcesz spêdziæ nastêpne 3 miesi±ce ¿ycia swojego dziecka na planie filmowym czy te¿ nie. Jestem ¶wiadoma, ¿e mój czas jest teraz bardziej cenny”.

Tim i Helena spotkali siê po raz pierwszy w 2001 r. na planie filmu „planeta Ma³p”, a po raz kolejny w 2003 r. na planie „Big Fish”.

Kiedy pierwszy raz zaanga¿owa³a siê w zwi±zek z Timem, jego dziewczyna Lisa Marie by³a w¶ciek³a. Jednak Helena zawsze podkre¶la³a, ¿e ona i Burton rozpoczêli swój zwi±zek po jego rozstaniu z Lis± Marie. Kiedy zakoñczono filmowanie „Big Fish” Tim przeniós³ siê do Londynu, aby dzieliæ swoje ¿ycie z Helen±.

Dom dla nich, to zasadniczo dwa domy. Kiedy dom stoj±cy obok posesji Heleny zosta³ wystawiony na sprzeda¿ , akurat zwi±za³a siê z Burtonem. Dlatego teraz maj± dwa domy po³±czone zbudowanym pomiêdzy nimi pokojem.

Nie planuj± obecnie kolejnego dziecka – jednak mo¿na powiedzieæ, ¿e Helena ma ju¿ dwójkê dzieci.
Tim Burton mo¿e i jest re¿yserem zarz±dzaj±cym filmami wartymi miliony, jednak wed³ug s³ów Heleny, w g³êbi serca jest on wci±¿ dzieckiem. Ten 48 latek jest najszczê¶liwszy w otoczeniu swoich gad¿etów i komiksów.
Aktorka ¶mieje siê, ¿e „S±dzê, ¿e Bill prze¶cignie Toma (w dojrzewaniu) w pewnym punkcie”.

Ta niekonwencjonaln± parê ³±czy jeszcze jedno, krytka mody w przesz³o¶ci.
Styl obojga, pocz±wszy od ubrañ na w³osach koñcz±c, mo¿na nazwaæ gotyckim. Tom lubi wszystko, co jest d³ugie i czarne, a Helena wywo³a³a konsternacjê pojawiaj±c siê na rozdaniu nagród w stroju, który jak by co opu¶ci³ wiktoriañski kufer.

“Nie jestem Pani Moda, nie jestem Sienn±. Jestem antychrystem mody” mówi aktorka.
Helena przyznaje równie¿, ¿e nieco podkrêca ciuchy swojego narzeczonego.
„Kupujê mu kolorowe koszulki, aby nieco wyci±gn±æ go z tej czerni. I czasami nawet je za³o¿y”.
„Jednak z ca³± pewno¶ci± nie chce zmieniaæ Tima. Zakocha³am siê w nim w³a¶nie takim jaki jest. Jest uroczy. Zawsze bêdzie mia³ przyciemnione okulary i tê fryzurê”.

Wydaje siê, ¿e para rozkoszuje siê wspóln± prac±, Helena wy¶mia³a pomys³, ¿e Tim daje jej jakie¶ specjalne przywileje podczas wspólnej pracy.

Helena powiedzia³a “Big Fish” to pierwszy film jaki zrobili¶my razem odk±d stali¶my siê par±. A nawet by³am w ci±¿y z jego dzieckiem. A podczas pierwszego dnia filmowego by³am przez niego ca³kowicie ignorowana.”

“Ewan McGregor zagarnia³ ca³± uwagê Toma. Jedynie, co ja dosta³am to „ruszaj siê..” Na koniec dnia powiedzia³am „Wiesz, mo¿esz ze mn± normalnie rozmawiaæ na planie”, a Tim na to, ¿e nie chcia³ aby ludzie uznali, ¿e mnie faworyzuje”.

“Nastêpnego dnia podsuwa³ mi krzes³o, przynosi³ kawê i herbatê. B±d¼my jednak szczerzy, kiedy zaczyna koncentrowaæ siê na czekaj±cym ciê zadaniu, zapominasz, ¿e pracujesz ze swoj± drug± po³ówk±. A to normalne”.

Chocia¿ Helena pochodzi z arystokratycznej rodziny, jej ¿ycie nie by³o ³atwe. Kiedy mia³a 5 lat, jej matka przesz³a za³amanie nerwowe, a kiedy mia³a lat 13 spartaczona operacja przyczyni³a siê do parali¿u jej taty. Od tego momentu Helena zdecydowa³a, ¿e zacznie pracowaæ. Znalaz³a swoje miejsce jako modelka i aktorka.

Mia³a 19 lat, kiedy duo filmowe Ismail Merchant i James Ivory zdecydowali, ¿e by³aby idealna do roli w filmie “Pokój z widokiem”.
Kolejna gorsetowa rola to “The Wings of the Dove”, przynios³a jej ona nominacjê do Oskara i Z³otego Globy w kategorii Najlepsza Aktorka.
Jedn± z jej najwcze¶niejszych ról amerykañskich by³a rola w serialu „Miami Vice”, gdzie zagra³a rolê chirurga zakochanej w Sonnym (Don Johnson).

Kiedy 21 letnia Helena przyjecha³a na plan, re¿yser za³ama³ siê, gdy¿ wygl±da³a ona za m³odo na gran± przez siebie bohaterkê.

Helena wspomina “Kiedy przyjecha³am powiedzieli “o mój bo¿e, ona wygl±da jak dziecko. Don Johnson ma mieæ z tob± romans, on bêdzie wygl±da³ jak pedofil. To po prostu przera¿aj±ce” ¶mieje siê aktorka.

Starali siê po³o¿yæ mi na twarzy latex, abym wygl±da³a starzej. Ca³a rzecz by³a jednym wielkim absurdem”.
Ironicznie, jej m±¿ Tim Burton wydaje siê lubiæ ukrywanie wspania³ej urody jego partnerki pod warstwami makija¿u.

Da³ jej rolê szympansicy w “Planecie ma³p”, wied¼my w “Big Fish” i w koñcu biednej, ma³o ciekawej matki m³odego bohatera Charliego w “Charlie i fabryka czekolady”.
„On to uwielbia” ¶mieje siê Helena. „Ale wiecie co – ja lubiê to nawet jeszcze bardziej”.

Para jest w³a¶nie w pocz±tkowym stadium kolejnego wspólnego projektu – filmowej wersji musicalu „Sweeney Todd” z Johnym Deep’em jako rze¼nickim fryzjerem i Helen± jako Pani± Lovett – której smaczne kawa³ki miêsa zawieraj± ca³kiem nowe sk³adniki.
Helena ju¿ bierze lekcje ¶piewania na potrzeby nowej roli. Jednak zagra³a te¿ postaæ Bellatrix Letrange w „Harrym Potterze i Zakonie Feniksa”
„S±dzê, ¿e JK Rowling jest geniuszem” powiedzia³a.
„A Bella” powiedzia³a Helena z jawnych zachwytem „to bardzo, bardzo bardzo z³a czarownica”.

¼ród³o: www.deptajem.pl

"(...) Harry siedzia³, wpatruj±c siê w Snape'a i wyobra¿aj±c sobie najgorsze rzeczy jakie mog³yby mu siê wydarzyæ. Gdyby tylko wiedzia³, jak rzuciæ zaklêcie Cruciatus... Roz³o¿y³by go na pod³odze i patrzy³, jak miota siê i dygoce (...)"

http://img113.imageshack.us/img113/9196/harryer8.gif

#2 2007-02-05 18:53:58

nat

Ponurak

7875634
SkÄ…d: Grimmauld Place 12
Punktów :   

Re: Helena Bonham Carter (Bellatrix) - wywiad

Ogolnie lubie te aktorke widac, ze zna sie na tym co robi i aktorstwo dobrze jej wychodzi.
Tylko ten jej maz Tim Burton... nie czytalam z nim zadengo wywiadu ale trzeba byc niezle pokreconym zeby stworzyc takie filmy  "The Corpse Bride" i "Nightmare Before Christmas"...  ten film o tej fabryce czekolady tez mial w sobie szczypte takiego dziwactwa...ale nic to tylko moje zdanie.

• Index
  •  » Filmy
  •  » Helena Bonham Carter (Bellatrix) - wywiad

2006-2018 Copyright by www.harrypotter.pun.pl
Wszelkie prawa zastrze¿one
Kopiowanie jakichkolwiek materia³ów ZABRONIONE !

stat4u

Lubisz korzystaæ z Forum? Uwa¿asz spêdzone tutaj chwile za wyj±tkowo interesuj±ce?

Polub nasz± stronê i daj znaæ o niej innym!

Stopka forum

RSS