Uczeñ Slytherinu
Harry widzi teastrale dopiero w 5 czê¶ci, ale ju¿ pod koniec 4 by³ ¶wiadkiem ¶mierci Cedrika i wraca³ tymi powozami ze szko³y na peron. Dlaczego wtedy ich nie zobaczy³???Rowling nie wzie³a tego pod uwage???Aby udowodniæ podaje cytat: "Hermiona szybko spojrza³a w bok,u¶miechaj±c siê do powozów które w³a¶nie nadjecha³y"to z 4 koñca czê¶c.
co wy na to????
Cz³onek Klubu Pojedynków
sk±d¶ to znam
EDIT: B³êdy ortograficzne
Czytaj dalej tutaj.
Cz³onek Klubu Pojedynków
ju¿ to czyta³em
Goblin
Te¿ siê nad tym zastanawia³am. W sumie to w pierwszej klasie oni p³ynêli ³odziami... A jak by³o w dalszych to nie pamietam... Mo¿e autorka wymy¶li³a to dopiero pó¼niej i ju¿ nie mog³a poprawic tych pierwszych czê¶æi Pozdro!
Uczniowie m³odsi p³ynêli ³ódkami, a starsi czyli od 3 klasy i wzwy¿ jechali powozami zaprzê¿onymi Teastralami ale nie wiem jak system by³ w 2 klasie bo przecie¿ Harry i Ron siê spó¼nili.
Char³ak
pavel81 napisał:
Mi sie wydaje ze harry powienien widziec teastrale od 1 klasy.dlaczego....... bo chyba widzial jak umieraja jego rodzice...........
Masz racje Pavle. Ale gdy gineli jego rodzice by³o on dopiero dzieckiem, które jeszcze raczej nie rozumia³o co to ¶mierc... Lub te¿ nie pamiêta³ tego wydarzenia... Chyba ¿adne z nas nie pamiêta czegokolwiek z okresu niemowlêcego... A nawet w ksi±¿ce by³o napisane ¿e Harry wiele razy wyobra¿a³ sobie smierc rodziców.... Wiêc nie dziwie siê ¿e nie widzia³ testrali w pierwszych latach.... A Lunie przyznam racjê... ¿e powinien zobaczyc te stworzenia pod koniec 4 tomu.
Ostatnio edytowany przez Krzysiek_Skeeter (2007-01-12 21:56:24)
Wydaje mi siê, ¿e je¿eliby¶my spojrzeli na to z bardziej psychologicznego punktu widzenia to rzeczywi¶cie Harry móg³ nie pamiêtaæ tamtego wydarzenia... Ale czy to rozwi±zuje problem??? Przecie¿ nie wa¿ne czy on to pamiêta³ czy nie, nie wa¿ne czy rozumia³, wa¿ne jest to, ¿e to widzia³... My¶lê jednak, ¿e to b³±d autorki...
Goblin
Ale w czwartej czêsci pisze, ¿e jad± wozami, których NIE ci±gn± konie, ani nic innego Albo jakos tak podobnie pisze
Troll
W 1 czê¶æ by³o mówione ¿e jego rodzice zmarli a Harry nie by³ ¶wiadom, ¿e by³ ¶wiadkiem ¶mierci rodziców, i w³a¶nie trzecia czê¶æ nawi±zuje do tego i¿ kiedy w poci±gu do Hogwartu by³ dementor kiedy wyssa³ z Harrego wspomnienia przypomnia³a mu siê jego matka a ja s³ysza³em krzyk kobiety) i inne nawi±zanie ( kogo¶ us³ysza³em , kobietê krzycza³a to chyba by³a mama kiedy j± zabija³ ). Harry by³ ¶wiadom kilku zabójstw. Mo¿liwe jest ¿e dopiero w 5 czê¶æ ukaza³y siê teastrale, poprostu siê chowa³y.
Mi sie wydaje, ze Harry kiedy byl niemowleciem byl swiadomy, ze jego rodzice zostali zamordowani. Dlaczego? Kiedy profesor Lupin uczy go zaklecia patronusa kaze mu przywolac jakies szczesliwe wspomnienie- Harry'emu udaje sie rzucic zaklecie kiedy przywolal jakies wspomnienie, w ktorym wystepuja jego rodzice, co prawda nie wiedzial dokladnie jak to sprecyzowac ale po tym fragmencie widzimy, ze jednak zachowal jakies skrawki wspomnien po jego rodzicach i napewno wspomnienie morderstwa jego rodzicow nie mogla mu poprostu "umknac" z pamieci moim zdaniem... chyba autorka zawinila.
Je¶li nawi±zujemy do filmu nie zgadzam siê z Nat.W filmie Harry przywo³a³ jakie¶ wspomnienie z rodzicami.Widzia³ ich twarze tu cytat: "widzia³em ich twarze to wszystko.NIEWIEM CZY JEST DO KOÑCA PRAWDZIWE, ale najszczê¶liwsze..." .Sk±d wiedzia³ jak wygl±dali? Ano widzia³ ich w Lustrze Ain Eingarp.Wed³ug mnie to wspomnienie przywo³a³ Harry.
Odkopujê trochê ten temat poniewa¿ nikt tu nie wyja¶ni³ w³a¶ciwie tematu.
Otó¿ ja równie¿ my¶la³am ¿e Harry powinien je widzieæ ju¿ w 1 klasie a potem ¿e pod koniec 4 równie¿ ale ponoæ samo zobaczenie ¶mierci kogo¶ nie wystarczy, to nale¿y prze¿yæ g³eboko psychicznie, to musi dotrzeæ g³êboko do ¶wiadomo¶ci. ¦mieræ Cedricka Harry "przetrawi³" dopiero podczas wakacji, kiedy to rozmy¶la³ b±d¼ ¶ni³ o wydarzenaich na LH, dlatego testrale widzia³ dopiero w 5 klasie.