Jednoro¿ec
Na ¶wiêta dosta³am ¶liczny przewodnik po japonii, który po fragmentach czytam i siê zachwycam. opisane s± miejsca ubrania, tradycje, jedzenie, sztuki walki zdobiennictwo postaram siê tutaj umieszczaæ fragmenty ró¿ne o takich rzeczach, ze zdjêciami. Mnie zachyci³ dzia³ o jedzeniu. ^^ wcale tyle nie jem! ^^
swietna sprawa! aha... mam pytanko do znawczyni kultury japonskiej:) Czy suszi to danie chinskie czy japonskie? Niby mozna kupic w chinskich restauracjach ale sama nie wiem jak to do konca jest... ktos mi powiedzial, ze japonskie....
Jednoro¿ec
japoñskie. Sushi i sasshimi. Mogê ci jutro napisaæ ¿e czego sk³ada siê sushi
Little Devil
sushi <mniam> .... ja poproszê raczej tytu³ i autora przewodnika
Jednoro¿ec
wiêc... o jedzeniu ^^
rodzaje sushi
- Nigiri- zushi
-Chirashi-zushi
-Maki- zushi
Rodzaje ró¿ni± siê niektórymi sk³adnikami i ich u³o¿eniem, np maki jest rolad± sushi a w chirashi wszystko jest u³o¿one na ry¿u. Najczêstsze sk³adniki to ryby < np. tuñczyk, japoñska ryba okoniowata ¶led¼, makrela>, ry¿, krewetki, ikra, wasabi <japoñski zielony chrzan>, ostrobok kalmar, gonady je¿owca a co na to je¿owiec???>
Sashimi
pociête filety z surowej ryby, jako danie osbne, mo¿na jako dodatki podawaæjedynie sos sojowy, wasabi, daikon czy li¶æ shiso
Little Devil
ojjjj ale mi narobi³a¶ ochoty <mniam> ,<¶lini siê> teraz muszê jechaæ do Poznania na stary...
Jednoro¿ec
a ja do Warszawy... <mhwaaaa!>
to siê ¶wietnie sk³ada, Lunatic masz tam jaki¶ fajny i ³atwy przepis na sajgonki? bardzo chcia³am zrobiæ ale te wszystkie przepisy, które posiadam s± daremne
Lunatic dasz jaki¶ przepis, np. na sushi???
Little Devil
eee nie jest ¼le ja kiedy¶ robi³am i wszyscy jeszcze ¿yj± chyba
Little Devil
wiem ale to nie do mnie kiedy¶ próbowa³am i..... szkoda gadaæ